

NEDEN HÜMA HATUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ?
Toplumların kalkınmasının en önemli unsuru hiç şüphesiz ki eğitimdir. Ülkemizin geleceği işte bu eğitimin kazanılma sürecinde saklıdır. Bu süreç bilgi beceri ve tutumların bireylerdeki edinimiyle mümkündür. Ortaöğretime devam eden gençlerimizin kendi ilgi ve istekleri doğrultusunda öğrenimlerini devam ettirme imkanları vardır. Burada amaç genel kültür edinmeleri, toplumun sorunlarını tanıyıp çözüm yolları tasarlamaları ve ülkenin ekonomik, kültürel kalkınmasına katkı kazandırmaktır. Böylece öğrencilerin ilgi istek ve yeteneklerine yönelik hem yükseköğretime hem de iş alanına eğitim hayatı hazırlamaktadır.
Mesleki ve teknik eğitim de bireyleri meslek hayatına ve yüksek öğretime hazırladığından özellikle de alanın da uzman yetiştirdiği için ülkemizin kalkınmasında büyük önem taşımaktadır.
Hüma Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "üreten okul" vizyonunu benimsiyor, öğrencilerimizin üreterek hayal gücünü materyale dönüştürmelerini, ayrıca yaparak - yaşayarak öğrenmelerini önemsiyor ve ilke edinmelerine katkı sağlıyoruz. Okulumuz bünyesinde 31 adet derslik, 5 atölye, 2 fen laboratuvarı, 1 spor salonu, 1 konferans salonu, 1 bilişim teknolojileri sınıfı, 1 müzik sınıfı ve 1 kütüphane bulundurmaktadır. Ayrıca okulumuz 3 ana mesleki bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Moda Tasarım Teknolojileri ve Grafik ve Fotoğrafçılık bölümleridir. Her bölümün kendine özel atölye ve çalışma alanları mevcuttur.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü alt dallara ayrılmaktadır. Bunlar erken çocukluk eğitimi ve özel eğitim dallarıdır. Öğrencilerimiz 10. Sınıftan itibaren ilgi ve yeteneklerine göre bu dalları seçebilmektedirler.
Erken çocukluk eğitim dalı, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Özel eğitim dalı, özel eğitime ihtiyacı çocuk ve ergenlere uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Okulumuz çocuk gelişimi öğrencileri12. sınıfa geldiklerinde ise okulumuzda bulunan uygulamalı anaokulu başta olmak üzere Milli Eğitime bağlı anaokullarında uygulamalı olarak staj görmektedirler.Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanların, özel okullar ve devlet okullarında okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde, Anadolu Kız Meslek ve Kız meslek liselerinde çalışma olanağı vardır. Bu bölümden mezun olanlar hastanelerin çocuk oyun odalarında, oyuncak sanayisinde, ana çocuk sağlığı merkezlerinde fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde danışman, televizyon ve radyo çocuk program yapımcısı, çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler.
Moda Tasarım Teknolojileri bölümünde, Öğrencilerimiz son teknolojiyle hazırlanmış donanımlı makinelerle, kendi tasarladıkları çizimleri uygulamalı olarak atölyelerimizde hayata geçirmektedir. Modelistlik dalında; kalıp hazırlama teknikleri,uygulama teknikleri,giysi teknik çizimleri giysi kalıpları, giysi üretimi, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, işletmelerde beceri eğitimi dersleri ile ilgili bilgi,beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Ayrıca; ülkemizde yaşanan büyük salgın Covid 19 ile mücadele sürecinde fedakar ve milli değerlerine bağlı öğretmenlerimiz milletimiz için canla başla maske üretimine başlayarak büyük katkı sağlamışlardır. Üreten toplumun bir parçası olan meslek liseleri, 'meslek lisesi memleket meselesi' sloganıyla yola çıkarak ülkemizin bu zor sürecinde bizler de varız ve sizler için üretiyoruz demiştir.Moda Tasarım Teknolojileri alanın istihdam alanları; gelinlik ve abiye tasarımı, halk eğitimde usta öğreticiliği, mağaza yöneticiliği, stilist, ar-ge gibi alanlardır. Moda Tasarım Teknolojileri alanında, yaklaşık 4 milyon kişi istihdam edilmektedir. Vasıflı iş gücü ihtiyacı bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, orta öğretim ve yükseköğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır.
Grafik ve Fotoğraf bölümünde okulumuzda grafik alanı faaliyet göstermektedir. Grafik bölümü, yaratıcı olan, bilgiyi estetikle birleştirebilen, konusunda yaratıcı atılımlar yapabilecek düzeyde tasarımcı yetiştirmeyi hedefler. Öğrencilerin resim ve/veya yazı elemanlarını kullanarak bir fikri en doğru biçimde görselleştirmeleri ve yaratıcı yönlerini geliştirerek, yeni buluşlara yönelmeleri sağlanır. Grafik Bölümü'ndeki eğitimde; grafik sanatına ilişkin temel ilkeleri, teknik bilgileri, alana ilişkin birikimi özümsemiş, çağdaş bir grafik dille grafik tasarımlar yapabilecek yetkinlikte eleman yetiştirmeyi aynı zamanda çağdaş sanat konularında da bilgilenmelerini amaçlanır.
Grafik bölümü mezunları istihdam alanları; kazandıkları yeterlikler doğrultusunda orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, grafik tasarım stüdyolarında, reklâm ajanslarında, medya sektöründe, bünyesinde tanıtım birimi bulunan kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Tecrübeli olanların iş bulma olanağı daha fazladır. Grafikerler bilişim teknolojisinde e-öğrenme çalışmalarında yer alan animasyon ve grafiklerin hazırlanmasında da görev aldıklarından istihdam alanları artmaktadır.
OKULUMUZ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Öğrencilerimiz mesleki anlamda donanımlarını en üst seviyede gerçekleştirirken kültür derslerinden de geri kalmamaktadır. Bilinenin aksine sadece mesleki derslerimiz değil kültür derslerimizin fazlalığı ve içerik bakımından zenginliği ile öğrencilerimizi bir üst öğretim programına da hazırlamaktayız. Bu anlamda okulumuzda dinamik bir öğretmen kadrosu mevcuttur. Her biri kendi alanında başarılı ve öğrencilere bilgi, deneyimlerini daima aktarmaya hazırdır.
Rehberlik Servisi Çalışmaları: Okulumuzda öğrencilerimizin meslek sahibi bireyler olmalarını ve akademik başarılarını da önemsiyoruz. Rehberlik servisi ve öğretmen kadromuzla aldığımız ortak kararlar sonucunda belirli dönemlerde meslek tanıtımları, işyeri tanıtımları ve üniversite tanıtımları yapılmaktadır. Öğrencilere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda alan/dal tercihlerinde rehberlik edilerek doğru alan/dal ve meslek seçimi yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerimize kişisel, eğitsel ve mesleki alanlarda psiko-sosyal gelişimleri gözetilerek öğrenci-okul-aile işbirliği içinde ilgili çalışmalar yapılmaktadır.
Okulumuzda var olan koçluk sistemi ile de 9. Sınıftan 12. Sınıf sonuna kadar öğrencilerimize rehberlik ediyor onları sınava hazırlıyoruz. Sınava hazırlık sürecinde; sınav sistemi bilgilendirmesi, sınav kaygısıyla baş etme yolları, verimli ders çalışma yöntemleri, test çözme teknikleri, zaman yönetimi gibi konularda öğrenciler seminer ve psiko-eğitim yoluyla bilgilendirilmektedir.
Okulumuzdaki Spor Faaliyetleri: Öğrencilerimizin ders ve sınav başarılarının yanında sosyal ve sportif faaliyetlerini de önemsiyoruz. Okulumuzda voleybol ve basketbol takımlarımız bulunmaktadır. Her iki takımımızda ilçede, ilde ve Türkiye genelinde derece elde etmiş olup okulumuzu başarılı şekilde temsil etmişlerdir. Öğrencilerimiz bu başarılarını ilgi ve istekleriyle meslek edinimine de dönüştürmekte sporcu kimlikleriyle BESYO ya yerleşerek eğitimlerini sürdürmektedirler.
Bugüne kadar sporda elde edilen başarılarımız;
1. 2015 - Van Gençlik Spor Merkezinin Düzenlemiş Olduğu Liselerarası Genç Kızlar Voleybol Turnuvası İkincisi
2. 2016 - Van Gençlik Spor Merkezinin Düzenlemiş Olduğu Liseler arası Genç Kızlar Basketbol Turnuvası Birincisi
3. 2017 - 2018 Okul Sporları Müsabakaları B Kategorisi Genç Kızlar Basketbol Turnuvası İl Birincisi
4. 2017 - 2018 Okul Sporları Müsabakaları A Kategorisi Genç Kızlar Basketbol Turnuvası İl İkincisi
5. 2017 - 2018 Okul Sporları Müsabakaları A Kategorisi Genç Kızlar Voleybol Turnuvası İl Dördüncüsü
Spor faaliyetlerinin yanında okulumuzun proje yarışmaları, münazara yarışmaları ve çeşitli yarışma ve etkinliklerde de başarıları mevcuttur. Okulumuzda öğrencilerimizin ilgi ve istekleri bizler için çok önemlidir. Her türlü sosyal kültürel etkinliklerde gençlerimize destek olmaktayız.
TÜBİTAK liseler arası araştırma projeleri yarışmalarında elde edilen başarılarımız;
1. 2014 - TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Van Bölge Birincisi
2. 2019 - TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Van Bölge Sergisi
Öğrencilerimizin sağlığı ve okulumuzun hijyeni de bizler için son derece önemlidir. Hüma Hatun MTAL olarak 'Beyaz Bayrak' ve 'Beslenme Dostu' sertifikalarına sahibiz.
Hüma Hatun MTAL öğrencilerimizin kolaylıkla ulaşabileceği merkezi bir konuma sahiptir ve Van Büyükşehir Belediyesine ait 611 numaralı otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır, taşımalı eğitim alan öğrencilerimiz için ulaşımları çok rahattır. Öğrencilerimizin huzurlu ve güvenli bir okul ortamında eğitim öğretim görmesi her anne baba gibi bizlerin de önceliğidir.
Meslek liselerinde gördükleri eğitim öğretim programları sayesinde belli bir alanda uzmanlaşan öğrenciler iş bulma konusunda normal liseleri bitiren öğrencilere oranla daha çabuk iş bulma imkanına sahiplerdir.